Appie Happie

Ik weet het niet meer.
Corona voor, corona na.
Zijn we gezagsgetrouwe kuddedieren die hysterisch reageren op een virus, waarop je met een laconiekere reactie op zijn Zweeds of Nederlands hoogstens niet meer miserie hebt? Offeren we daarom het broodnodige sociale contact van rusthuissenioren op en duwen we evenementenondernemers nodeloos in de afgrond?
Of hebben we maar half begrepen dat dit virus maar een voorbode is van vele gelijkaardige virussen waaraan we maar beter wennen? Want inherent aan de mensheid anno 21ste eeuw. Te veeltallig, te dicht op elkaar, te close met wilde dieren en vooral blind voor de aarde waarop en waarmee we leven.
Geen van de mensen die ik ken heeft nog zo’n band met onze Moeder Aarde als inheemse bewoners in Amazone of Andes of Himalaya of Sahara of andere gebieden waar de natuur nog de bovenhand heeft. Maar we zouden ondertussen al mogen aanvoelen dat onze manier van leven “geen leven” meer is. Of zal zijn in de nabije toekomst, een of twee generaties verder.

Doemdenker! Jij bent me er eentje. We gaan allemaal naar de verdoemenis. Niks mag meer dat leuk of lekker is. De auto spuit Co2, koffie kost decaliters water; vlees, dat je dat woord nog durft uit te spreken zonder een vieze smaak in je mond! Vliegen is taboe, mei is plastiekvrij en fiets maar tien kilometer voor je sla, appels, wortels en ajuin, want dat noemen ze de korte keten.

Het ziet er allemaal zo grauw, kleurloos en zwarte-kousen streng uit. Het wordt een religie waar de gelovigen naar een mooie, schone wereld mogen gaan en de klimaatzondaars zullen branden in een +4 °C hel met woedende vluchtelingen uit steeds droger en schraler wordende contreien.

Ik beken. Bij de dagbladhandelaar die is overgenomen door een Indiër zal je me zelden zien. HLN lees ik niet online. En als ik eens De Morgen koop, doet die zijn naam de volgende dag eer aan in mijn oud-papierbak. Mañana, mañana.
Toch lees ik soms “The Guardian” en het “New York Times Magazine” en niet in de eerste plaats omdat het zo een belezen wereldburger wil schijnen.

Die wijsheid wordt gehaald bij een App die ik iedereen zou aanraden: https://www.forgood.eco/
Er staan razend interessante artikels in uit de pers en andere bronnen van wetenschappers en actiegroepen. En vooral, het bezorgt hoop, dat er vele, bijna ondenkbare mogelijkheden en toepassingen zijn die onderzocht worden en waar toekomstmuziek in zit. Gaande van Hamburgers van allerlei groenten, tot sneekers uit tweedehands kleding, tot grootse projecten om de temperatuur van het zeewater te beïnvloeden, of om vlees te kweken buiten koeien om.

Vast en zeker heb ik het niet allemaal voor 100% begrepen.
Ik ben geen man van de wetenschap, maar een aardbewoner, iemand die zoals 99,99% van de mensen van goede wil is.
Die menen dat onze klein-, achter-klein- en betachterkleinkinderen even onbezorgd door bossen en weiden en langs rivieren moeten-mogen-kunnen leven in vrede met natuur en medemens.
Wel weet ik dat deze App je ook helpt je ecologische voetafdruk te berekenen en verscheidene huis-en-tuin klimaat-afkoelende tips verstrekt.
En je zo toch nog een zinvol gevoel bezorgt ook.

App-ze met deze Appie Happie!!

https://www.forgood.eco/

%d bloggers liken dit: