Leef jij ook nog?

Met die retorische vraag begroetten wij soms mensen die we lang niet hadden gezien. Luchtig en licht overmoedig, maar zo was dat.

‘Ik wel’, is hierop mijn antwoord. Mijn vorige blog leek, achteraf bezien, op mezelf te slaan, maar was een afscheidsgedicht voor een jonge vrouw en haar vriend die zelfmoord pleegden, zo luguber en tragisch vergelijkbaar met Romeo en Julia.

En jij? Hopelijk ben je gezond van lijf en leden. En voelt je geest meestal monter en vrij.

Ik is ego en jij bent jij. Maar ‘wij’ … wij zijn blij als we samen zijn :-).
’s Even niet aan mijn eigen ik denken, hoe moeilijk is dat, jong? Maar wel fijn als het lukt, telkens weer.

En jullie? De ‘anderen’?

Wel, ik wilde het eigenlijk hebben over het kraakpand in de Paleizenstraat in Brussel.
Enkele honderden asielzoekers die er in belabberde omstandigheden overleefden, er nu moesten vertrekken, maar met de belofte van een andere opvangplaats met brood, bed en bad.
Drommels stonden achter dranghekken te wachten, zwervende migranten voegden zich bij dit stelletje gelukzoekers.
De met een blauw armbandje gemerkte bewoners hoopvol wachtend. Drie busjes verschenen op de dag van de exodus.Veel te weinig om alle blauwe bandjes mee te nemen.
De volgende dag werden ruim honderdvijftig mensen naar een hotel in een gemeente nabij Brussel gebracht. De lokale politie voerde plicht- en tijdsbewust de ontruiming van het gebouw uit.
Een aantal bewoners viel uit de boot en verdween de grootstad in, wie weet welke toekomst tegemoet. Een onzekere, dat is zeker.

België is het land waar ik als legale migrant al bijna vijftig zeer graag woon, met niet de minste behoefte om het te verlaten
Maar het is zo hopeloos verscheurd door talen-, gewest- en lokale overheden! Deze trieste afhandeling van het dolende vluchtelingen probleem is slechts één bewijs van hoe die opdeling faalt.
Hoe kan een land als dit dan grotere vraagstukken als klimaat, energie, oorlog en vrede, aanpakken?

Wat denken jullie ervan?

Wij horen mekaar nog x
6 reacties op “Leef jij ook nog?”

 1. Boyd, altijd leuk om iets van jou te lezen. Als je het leest moet je spontaan glimlachen en tegelijk word je ook meteen geconfronteerd met de keiharde realiteit. Was weer een toppertje! Zo’n talent mag je niet zo maar laten verloren geen…doe er nog wat mee voor de tijd die je nog rest.

  Magda

  Like

 2. Deze legale migrant is het roerend met je eens. Als je woont en werkt is dit een ideaal land maar owee als je naast “de standaard” loopt of valt!

  Like

  1. Papa, bedankt voor je reactie!

   Like

 3. Beste Boyd

  Ja, ook ik leef nog goed en wel.
  Maar krijgt de bibber op het lijf bij het zien van al die ellende.
  Kan dat nu echt niet anders.
  Zijn wij tot niets anders in staat.
  Ik probeer, met vallen en opstaan, voor mijn eigen deur te vegen en waar het kan met eenvoudige dingen er iets van te maken en te helpen waar mogelijk.

  Boyd uw artikel is prachtig geschreven en verdient een plaats in onze kranten. En dan liefst in De Standaard dan kan ik uw publicaties iedere dag of week lezen. Dat wens ik jou toe naam maken als columnist
  Dat zou echt iets voor jou zijn.

  Like

  1. Beste Annemie,
   ja, in wat voor wereld zijn we (weer) terecht gekomen. Onze generatie dacht (als ik even voor een hele generatie spreken mag, tenminste) dat alles altijd maar beter zou worden. Af en toe knaagde er bij me wel iets dat er in het Zuiden vele magen knaagden van de honger, maar verder ‘nooit meer oorlog!’, Koning Auto, en vooruit met de geit (en zijn stikstof :-)) Bedankt voor jouw reactie (en je wens!)

   Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: