Exit-strategie uit mijn kot

C-19 lessen voor E-21

– Luister nu …miljaardevlammesde… naar de wetenschapslui als het om de Aarde gaat.

– De Aarde (as we shape it) is ook een persoonlijke gezondheidsbedreiging en een probleem van pandemische omvang.
Alleen niet tot 3 mei of tot 1 juli maar wel over 10, 20, 50 jaar (en nu al)
Als we maar een naar die informatie willen luisteren, weten we dat door ons gedrag nu voor onze kinderen, kleinkinderen, en verder, een zelfde soort leven op een even of meer leefbare wereld  mogelijk maken.

– Geen “Business as usual” , we gaan nu toch niet weer gaan doen alsof er niets gebeurd is en de werktuigen die we gebruikt hebben en ons door de wetenschap en van overheidswege werden aangereikt niet gebruiken om met hetzelfde elan het grotere, ermee samenhangende probleem van onze Globale Aarde te tacklen!?

– Trouwens, de globalisering, de overbevolking, het verdwijnen van habitats voor wilde dieren – die dichter bij de mensen gaan wonen – de handel in bush meat, etc. zijn voedingsbodems voor deze en andere pandemieën.

– Trouwens, het is niet gezegd dat deze Coronacrisis a) al voorbij is zoals de goegemeente, wishfull thinking, wil geloven en b) dat er vanaf nu nooit meer een andere soort virus onze hele wereld zal teisteren.

– Nooit meer dezelfde dolgedraaide, over-consumerende economie, maar lokale en duurzame bedrijven dicht bij huis subsidiëren en er kopen.

POLITIEK:
– een uitslaande brand blus je nationaal (de maatregelen, de veiligheidsraad) een uitweg, maatregelen, een toekomstvisie, dat doe je internationaal.
– vergeet a.u.b. Italië, Spanje (Portugal, Griekenland) niet. Naar verluidt hebben zij even grote inspanningen gedaan om de schulden gemaakt om in 2008 de banken te redden en hebben zij daardoor bespaard op onderwijs en op gezondheid (….) Europa is alleen Europa als ze één is!
– Even was het nodig om een stukje democratie aan de kant te schuiven. Nu moeten we terug.
– De weg terug is niet de totalitaire (Trump, Bolsonaro, …) dus geen App’s die onze whereabouts controleren. Wie wil noteert zijn dagelijkse ontmoetingen in zijn dagboek ’s avonds, zoals Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland voorstelt.
– We zijn een goed geïnformeerde, rationele, ziektebewuste, sociale burgers in een solidaire samenleving, de meeste maatregelen kunnen we zelf bedenken. En bedenk teach by example

Wat mag blijven

Gezondheid: inzetten op meer bewegen, gezonde voeding (lokale boeren en kleine landbouwbedrijven subsidiëren)  en betaalbare gezondheidszorg (is al zo)

Werk: telewerk en glijdende werkuren worden de norm. Fietsvergoeding hoog en fiscaal voordelig, vergoeding voor aankoop fiets voor woon-werkverkeer. Openbaar vervoer voor werkverplaatsing goedkoper. Carpoolen belonen.

Economie:
Bedrijven overheidssteun geven die voldoen aan de criteria: werkgelegenheid en aardevriendelijk. B.v. bovengenoemde en alternatieve energiebedrijven. Geen steun voor aardeonvriendelijke sectoren: luchtvaart, auto: omturnen naar groen(er) of geen geld meer. Fossiele brandstoffen: omturnen naar groen, geen overheidsvoordelen meer.
Vuilnismannen, postbodes, winkelpersoneel, wegenwerkers, gemeentelijke groenwerkers, verplegers, verzorgers beter belonen of ander voordelen geven die hun salarissen meer nivelleren met die van de witte-boordwerkers.

Verkeer:
Een systeem uitdokteren dat niet-essentiële autoverplaatsingen duur maakt.
Verdere uitbouw van de fietssnelwegen en paden.
Gemeente neemt verdere initiatieven voor wandelpaden en -trajecten.
Busvervoer: wegennet rationaliseren (daar waar het nodig is) en pas nadien uit de meeropbrengsten alle voertuigen elektrisch laten rijden.

Exit maatregelen

Eén duidelijke lijn voor de duidelijke gedefinieerde volgende periode.
Geen maatregelen à la DHZ winkels die naast bouwmaterialen ook hamers verkopen wél, maar andere niet: maar wél “Kun je 1,5 m afstand cq. 1 klant per 15m2 garanderen en kan je contactloos handelen en betalen, dan is het oké”.
Eén beleid voor alle scholen.
Eén beleid voor alle firma’s
In beide gevallen weer met een aantal duidelijke criteria, die iedereen met gezond verstand (onhoud de “wakkere burger” van vorige alinea’s)

Dit alles gecommuniceerd in éen keer zonder tweets achteraf of terugkrabbelen (let wel: maatregelen mogen wel weer ingetrokken worden naarmate het virus optreedt, dit is “uncharted territory”, we hebben dit nog nooit meegemaakt … het is (ook) een spannende tijd.

Veiligheidsraad vanuit mijn kot 🙂 24/04/2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: