Help. Het is zover.

Met heimwee denk ik terug aan de tijd dat men Kanker “K” noemde.
Nostalgie helpt geen biet en zo zijn we niet meer getrouwd, maar ik wil “C” zeggen tegen Corona (voor de vrienden) of Covid-19 (voor de experten)
Omdat er zoveel gezegd wordt over C. De ziekte-, opname-, ontslag- en sterftecijfers dagelijks in het Nieuws, becommentarieerd door virologen van diverse pluimage: Marc de robuuste, Steven met het putteke in de kin, slimme Erika die in betere tijden haar gezin liefdevol met zelfgebakken cake verwende, de glimmende spoedarts met zijn verlegen pretoogjes.
Spot? Neen, bewondering en respect voor deze mensen die hun talenten met hard studeren en discipline hebben verzilverd en voor wie nu niets te veel is om mensenlevens te redden, de bevolking te duiden en tussendoor te zien dat ze zelf lichamelijk en geestelijk overeind blijven.

Het verontrust me dat de medische experts minder op TV komen.
Ik ben er bang voor dat de paniek te kort geduurd heeft. Door de “betere cijfers” kan men denken dat deze pandemie er volgende week of maand de brui aangeeft en er nog enkel kabbelende golfjes zullen volgen totdat we voor C een vaccin hebben gevonden. En dat er dan nootmeer virussen D, E tot Z komen. Klaar, over en uit. Zoals een ingestorte brug in Genua, een tsunami in Z.O.-Azië of een aardbeving in Haïti.

Er komt dus geen New Deal. De politici keren terug naar de oude politiek cultuur. De volgende verkiezingen, stemmen halen, meespelen in het het circus. Dat primeert boven visie, “regeren is vooruitzien”, impopulaire maatregelen nemen voor het goed en voor het al. 

Of krijgt het kiesvolk de politici die het verdient? De mensen vragen naar snel, snel. Trouwpartijen, cinema en toneel, fitnesszalen, cafés en terrassen.

De Economie moet  weer opstarten.
Natuurlijk, wie wil er nu armoede zoals in de dertiger jaren van de vorige eeuw of in de tijden daarvoor? 
Maar moet de economie per se opstarten met meer produceren van consumptiegoederen die we niet echt nodig hebben, die een korte levensduur hebben en niet gerecycleerd kunnen worden?

Is er een mogelijkheid om mensen tewerk te stellen in de sociale sector, de gezondheids- en verzorgende sector, de groene energie en productie?
We pompen toch met een onbegrijpelijk gemak miljarden in een relance?
Dan moeten de klimaatdoelstellingen in één beweging meegenomen worden. Er worden offers van de mensen gevraagd voor de gezondheid op kortere termijn. De aarde gaat naar een catastrofe op langere termijn als we niets doen. Maar we kunnen nog héél veel inspanningen doen om de opwarming tot een acceptabel niveau te beperken. Als we de Green Deal doelstellingen van Europa effectief uitvoeren.

Geen geld voor klimaatdoelstellingen omdat de coronagevolgen ons al te veel kosten (….)
Te belachelijk voor woorden. Te gek om los te lopen (zelf met een mondmasker)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: