Burgerplatform Klimaat Klein-Brabant 2

(c) David Wallace-Wells ‘De onbewoonbare aarde’ (2019) vertaald bij de Bezige Bij (2020)

het IPCC (VN: Intergovernmental Panel on Climate Change) is de meest betrouwbare klimaatbarometer, omdat het zich enkel op bewezen feiten baseert. Volgens het Panel zal de temperatuur op aarde 3,2 °C stijgen (driemaal zoveel als sinds het begin van de industrialisatie) op voorwaarde dat we de akkoorden van Parijs uitvoeren.

Volgens onderzoek dat zich baseert op de vroege gescheidenis van de aarde, ‘onderdrijft’ het IPCC en stevenen we, zelfs bij het halen van de klimaatdoelen van Parijs, af op vier graden opwarming. De Sahara wordt dan groen en de tropische regenwouden worden savannes (tropisch of subtropisch graslandschap met verspreid voorkomende bomengroei; gras is er de overheersende begroeiing, gemengd met kruiden. De temperatuur bedraagt er het hele jaar door minstens +18 °C)

Erger nog: zelfs bij het drastische verlagen van onze uitstoot, zou een opwarming van vier of vijf graden mogelijk zijn. Zo’n scenario zou ernstige risico’s voor de bewoonbaarheid van de aarde met zich brengen. Het wordt hier dan ‘Broeikas Aarde’.

Eén, twee, drie, vier of vijf graden opwarming: zou dat zoveel uitmaken?
De menselijke geschiedenis heeft ons geen ervaring gegeven met deze waardenschalen.

+ TWEE GRADEN:
– de ijskappen beginnen in stukken te breken, steden rond de evenaar worden onleefbaar, waterschaarste zal 400 miljoen meer mensen treffen, hittegolven in noordelijke streken zullen duizenden doden maken.
– India zal tweeëndertig maal zoveel extreme hittegolven kennen, die elk vijf maal zo lang zullen duren, waardoor drieënnegentig maal zoveel Indiërs worden getroffen.

+ DRIE GRADEN:
– Zuid-Europa zal constant met droogte kampen. Andere regio’s zullen drogere periodes kennen van een veel langere duur: in Midden-Amerika +19 maanden, in de Caraïben +21 maanden, in Noord-Afrika +60 maanden (dat is vijf jaar!)
– Natuurbranden zullen in het Middellandse Zeegebied een dubbel zo groot terrein treffen en in de VS een zes maal zo uitgestrekt gebied.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: